Nyårsafton, husdjur och övrigt!

Snart är det nyårsafton och då kommer fasan för de stackars djuren nämligen fyrverkerier.
Så mina tips är ju självklart…och inte enbart med tanke på djuren

* Datum – Respektera datumet – Det är skiftet 31-1 som är tiden för firande. Du behöver inte smälla innan eller efter dessa datum.
* Omgivningen – Respektera din omgivning – Smäll inte då folk eller djur är i närheten. Det är lätt hänt att saker hamnar fel och levande ting blir skadade.
* Egendom – Respektera andras egendom – Saker kan gå sönder och det är dyrt att reperera saker. Det kan även vara så att saker kan börja brinna och då kan det gå väldigt snabbt fel. Då kanske t.om några kan till att dö eller iallafall bli riktigt ordentligt skadade
* Miljön – Respektera miljön – Det är enorma mängder bly (och annat) som hamnar i vår miljö runt denna högtid. Det är svårt att ta reda på allt man skjuter iväg men du kan ju iallafall försöka ta reda på sakerna i din närmsta omgivning – och kanske även vad andra missat.
* Åldern – Det finns ett skäl till varför inte minderåriga ska ha smällare. Köper du som vuxen ut fyrverkerier så är det du som har ansvaret för dessa. Olyckan är lätt framme och då är det inte bara en lättskrämd jycke du behöver oroa dig över.
* Lugnande – Vissa föredrar att söva ner djuren eller iallafall att ge dem lugnande. Jag personligen är anti sånt att droga då det är ju också svårt att kontrollera NÄR folk smäller (kolla in första punkten) men det kan ju hjälpa för stunden vilket kanske är viktigast.
* Mer Ljud – Ha lite lätt musik påslaget hemma så det inte är knäpptyst då saker smäller. Även om du är hemma så ha något där igång i bakgrunden. Det är oftast det dära plötsliga ljudförändringar som är ett grundproblem. Detta kan hjälpa mycket nämligen!
* Blindgångare – Gå INTE fram till smällare som inte har smällt. Vänta gärna minst 15-30 min innan dess. De kan faktiskt börja brinna igen och smälla i efterhand. Så PANG du blev blind!
* Eget – Experimentera inte med att göra egna smällare. Dessa kan lätt få ett eget liv och smällare är mycket mer kraftfulla än vad man tror. Det är så enkelt att dina kroppsdelar kommer lossna eller att du får en annan bränd doft eller bränd hud och detta är vare sig fint eller luktar gott.

Jag talar här utifrån egna erfarenheter och vad jag har lärt mig och även har fått höra hur andra har råkat illa ut.

// Mikael Söderberg

This entry was posted in Livet and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *